Previous
Next

REGULAMIN KONKURSU KULINARNEGO „KURP-BURGER”

REGULAMIN KONKURSU KULINARNEGO „KURP-BURGER”

 

§ 1. Postanowienia ogólne

  1. Organizatorem konkursu jest Centrum Kultury – Biblioteki i Sportu w Lelisie, z siedzibą przy Szkolnej 48, 07-402 Lelis, tel. 29 7611077.
  2. Termin prezentacji i degustacji potraw: 19.06.2021 r.
  3. Rozstrzygnięcie konkursu: 19.06.2021 r.
  4. Udział w konkursie jest bezpłatny.
  5. Wzięcie udziału w konkursie jest równocześnie zgodą na warunki określone w tym regulaminie.

§ 2. Przedmiot i cele konkursu

  1. Przedmiotem konkursu jest wykonanie i zaprezentowanie autorskiej wizji burgera z zachowaniem jego tradycyjnej formy, ale według własnego, innowacyjnego przepisu zawierającego tradycyjne kurpiowskie składniki i produkty. Założeniem Organizatora jest wypromowanie produktu, który będzie łączył w sobie nowoczesność i tradycję kurpiowską w sferze kulinarnej.
  2. Do tradycyjnych produktów/składników kurpiowskich Organizator zalicza w szczególności:
  • fafernuchy, pampuchy, rejbaki, własnoręcznie wykonane ciasto drożdżowe,chlebowe, razowe, pytlowe, żytnie, pszenne lub z dodatkiem ziemniaków;
  • ziemniaki, buraki, kapusta, w tym kiszona, kasze, grzyby, owoce leśne, dzikie jabłka i gruszki, chrzan, ćwikła;
  • dziczyzna, ptactwo, tłuszcz z gęsi i kaczek, skwarki, miód.
  1. Cele konkursu:
  • włączenie się w obchody Światowego Dnia Hamburgera,
  • kultywowanie i propagowanie tradycji kuchni kurpiowskiej,
  • rozwijanie kreatywności,
  • pobudzanie aktywności twórczej społeczności lokalnej.

§ 3. Uczestnicy

  • Konkurs adresowany jest do mieszkańców powiatu ostrołęckiego. W konkursie mogą wziąć udział osoby indywidualne, amatorzy, profesjonaliści  oraz zrzeszeni (klasy,  szkoły podstawowe, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, sołectwa). Warunkiem udziału jest ukończone 16 lat.
  • Zgłoszenia udziału w konkursie należy dokonywać drogą mailową na adres ckbis.lelis@onet.pl bądź osobiście złożyć papierową kartę zgłoszenia w siedzibie CK-BiS w Lelisie do dnia 11.06.2021 r. wraz z przepisem na potrawę. WZÓR FORMULARZA ZGŁOSZENIA DO KONKURSU jest załącznikiem do niniejszego regulaminu.
  • Jeden podmiot może zgłosić do konkursu tylko jeden produkt.

§ 4. Warunki udziału

  1. Akceptacja Regulaminu Konkursu i podpisanie oświadczeń będących załącznikiem Regulaminu.
  2. Warunkiem uczestnictwa jest spełnienie następujących kryteriów konkursowych:
    • brak użycia składników gotowych takich jak: bułka/pieczywo, wkład mięsny lub bezmięsny w postaci gotowej, sosy, keczup, majonez, musztarda. Wszystkie użyte składniki muszą zostać wykonane samodzielnie. Do składników gotowych nie zalicza się warzyw, owoców, ziół, przypraw, oleju/oliwy/masła, samodzielnie wykonanych serów, musztard, majonezów, sosów pomidorowych i warzywnych;
    • załączenie przepisu na wykonany produkt;
    • dołączenie do produktu kartki zawierającej następujące informacje:
      • imię i nazwisko, adres, numer telefonu autora (praca indywidualna)
      • nazwa stowarzyszenia, koła, sołectwa oraz adres i kontaktowy numer telefonu (praca zespołowa)
      • w przypadku osób niepełnoletnich, imię i nazwisko opiekuna oraz podpisane oświadczenie (praca zespołowa i indywidualna)
  1. Uczestnicy konkursu zobowiązani są  przygotować, dostarczyć i umożliwić ocenę komisji konkursowej „Kurp-burgera”.
  2. Gotowe „Kurp-burgery” należy dostarczyć 19.06.2021 r. w godzinach 15:30-16:00 na salę widowiskową CK-BiS w Lelisie pod adresem:
    CENTRUM KULTURY – BIBLIOTEKI i SPORTU W LELISIE, ul. SZKOLNA 48, 07-402 LELIS
  3. CK-BiS zastrzega sobie możliwość zmiany warunków przeprowadzenia konkursu zgodnie z aktualnie obostrzeniami sanitarnymi.

§ 5. Ocena prac oraz zasady przyznawania nagród

  1. Prace zostaną ocenione przez powołaną Komisję.
  2. Prace ocenione zostaną w 1 kategorii.
  3. Podczas oceny prac, Komisja zastosuje następujące kryteria oceny:
    • walory smakowe,
    • estetyka i sposób podania produktu do degustacji,
    • stopień trudności wykonanego produktu,
    • ilość, sposób oraz forma zastosowania tradycyjnych produktów/składników kurpiowskich.
  1. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy pamiątkowe.
  2. Laureaci konkursu poza dyplomem pamiątkowym otrzymają nagrody finansowe.
  3. Decyzje Komisji są ostateczne i nieodwołalne.

§ 6. Ogłoszenie wyników

  1. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 19.06.2021 r. Z uwagi na obecną sytuację epidemiczną nie przewiduje się udziału publiczności w konkursie.
  2. Lista nagrodzonych i wyróżnionych laureatów konkursu zostanie opublikowana na stronie internetowej Centrum Kultury – Biblioteki i Sportu w Lelisie: www.ckbislelis.pl oraz na profilu FB do godziny 21:00.
  3. Nagrody finansowe zostaną przekazane na rachunek bankowy, wskazany przez Uczestnika w karcie zgłoszeniowej.
  4. Komisja Konkursowa sporządzi protokół konkursu.

§ 7. Postanowienia końcowe

  1. Zgłoszenie potrawy do konkursu jest równoznaczne z przekazaniem praw autorskich do nich na rzecz Organizatora, o których mowa w art. 50 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawach autorskich i prawach pokrewnych, oraz do publikacji w wydawnictwach wszelkiego typu, wydawanych przez Organizatora oraz w Internecie.
  2. Zgłoszone produkty pozostają do dyspozycji Organizatora konkursu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

POLECAMY

WIEŚCI GMINNE

KALENDARZ WYDARZEŃ

KONTAKT

< grudzień 2024 >
pon. wt. śr. czw. pt. sob. niedz.
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

Centrum Kultury – Biblioteki
i Sportu w Lelisie

ul. Szkolna 48
07-402 Lelis

tel. 29 7611077
e-mail: kontakt@ckbislelis.pl

WIEŚCI GMINNE

KALENDARZ WYDARZEŃ

< grudzień 2024 >
pon. wt. śr. czw. pt. sob. niedz.
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

KONTAKT

Centrum Kultury – Biblioteki
i Sportu w Lelisie

ul. Szkolna 48
07-402 Lelis

tel. 29 7611077
e-mail: ckbis.lelis@onet.pl

Copyright © 2017-2023 Centrum Kultury – Biblioteki i Sportu w Lelisie
Skip to content