REGULAMIN KONKURSU KULINARNEGO „KURP-BURGER”
§ 1. Postanowienia ogólne
- Organizatorem konkursu jest Centrum Kultury – Biblioteki i Sportu w Lelisie, z siedzibą przy Szkolnej 48, 07-402 Lelis, tel. 29 7611077.
- Termin prezentacji i degustacji potraw: 19.06.2021 r.
- Rozstrzygnięcie konkursu: 19.06.2021 r.
- Udział w konkursie jest bezpłatny.
- Wzięcie udziału w konkursie jest równocześnie zgodą na warunki określone w tym regulaminie.
§ 2. Przedmiot i cele konkursu
- Przedmiotem konkursu jest wykonanie i zaprezentowanie autorskiej wizji burgera z zachowaniem jego tradycyjnej formy, ale według własnego, innowacyjnego przepisu zawierającego tradycyjne kurpiowskie składniki i produkty. Założeniem Organizatora jest wypromowanie produktu, który będzie łączył w sobie nowoczesność i tradycję kurpiowską w sferze kulinarnej.
- Do tradycyjnych produktów/składników kurpiowskich Organizator zalicza w szczególności:
- fafernuchy, pampuchy, rejbaki, własnoręcznie wykonane ciasto drożdżowe,chlebowe, razowe, pytlowe, żytnie, pszenne lub z dodatkiem ziemniaków;
- ziemniaki, buraki, kapusta, w tym kiszona, kasze, grzyby, owoce leśne, dzikie jabłka i gruszki, chrzan, ćwikła;
- dziczyzna, ptactwo, tłuszcz z gęsi i kaczek, skwarki, miód.
- Cele konkursu:
- włączenie się w obchody Światowego Dnia Hamburgera,
- kultywowanie i propagowanie tradycji kuchni kurpiowskiej,
- rozwijanie kreatywności,
- pobudzanie aktywności twórczej społeczności lokalnej.
§ 3. Uczestnicy
- Konkurs adresowany jest do mieszkańców powiatu ostrołęckiego. W konkursie mogą wziąć udział osoby indywidualne, amatorzy, profesjonaliści oraz zrzeszeni (klasy, szkoły podstawowe, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, sołectwa). Warunkiem udziału jest ukończone 16 lat.
- Zgłoszenia udziału w konkursie należy dokonywać drogą mailową na adres ckbis.lelis@onet.pl bądź osobiście złożyć papierową kartę zgłoszenia w siedzibie CK-BiS w Lelisie do dnia 11.06.2021 r. wraz z przepisem na potrawę. WZÓR FORMULARZA ZGŁOSZENIA DO KONKURSU jest załącznikiem do niniejszego regulaminu.
- Jeden podmiot może zgłosić do konkursu tylko jeden produkt.
§ 4. Warunki udziału
- Akceptacja Regulaminu Konkursu i podpisanie oświadczeń będących załącznikiem Regulaminu.
- Warunkiem uczestnictwa jest spełnienie następujących kryteriów konkursowych:
-
- brak użycia składników gotowych takich jak: bułka/pieczywo, wkład mięsny lub bezmięsny w postaci gotowej, sosy, keczup, majonez, musztarda. Wszystkie użyte składniki muszą zostać wykonane samodzielnie. Do składników gotowych nie zalicza się warzyw, owoców, ziół, przypraw, oleju/oliwy/masła, samodzielnie wykonanych serów, musztard, majonezów, sosów pomidorowych i warzywnych;
- załączenie przepisu na wykonany produkt;
- dołączenie do produktu kartki zawierającej następujące informacje:
- imię i nazwisko, adres, numer telefonu autora (praca indywidualna)
- nazwa stowarzyszenia, koła, sołectwa oraz adres i kontaktowy numer telefonu (praca zespołowa)
- w przypadku osób niepełnoletnich, imię i nazwisko opiekuna oraz podpisane oświadczenie (praca zespołowa i indywidualna)
- Uczestnicy konkursu zobowiązani są przygotować, dostarczyć i umożliwić ocenę komisji konkursowej „Kurp-burgera”.
- Gotowe „Kurp-burgery” należy dostarczyć 19.06.2021 r. w godzinach 15:30-16:00 na salę widowiskową CK-BiS w Lelisie pod adresem:
CENTRUM KULTURY – BIBLIOTEKI i SPORTU W LELISIE, ul. SZKOLNA 48, 07-402 LELIS - CK-BiS zastrzega sobie możliwość zmiany warunków przeprowadzenia konkursu zgodnie z aktualnie obostrzeniami sanitarnymi.
§ 5. Ocena prac oraz zasady przyznawania nagród
- Prace zostaną ocenione przez powołaną Komisję.
- Prace ocenione zostaną w 1 kategorii.
- Podczas oceny prac, Komisja zastosuje następujące kryteria oceny:
-
- walory smakowe,
- estetyka i sposób podania produktu do degustacji,
- stopień trudności wykonanego produktu,
- ilość, sposób oraz forma zastosowania tradycyjnych produktów/składników kurpiowskich.
- Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy pamiątkowe.
- Laureaci konkursu poza dyplomem pamiątkowym otrzymają nagrody finansowe.
- Decyzje Komisji są ostateczne i nieodwołalne.
§ 6. Ogłoszenie wyników
- Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 19.06.2021 r. Z uwagi na obecną sytuację epidemiczną nie przewiduje się udziału publiczności w konkursie.
- Lista nagrodzonych i wyróżnionych laureatów konkursu zostanie opublikowana na stronie internetowej Centrum Kultury – Biblioteki i Sportu w Lelisie: www.ckbislelis.pl oraz na profilu FB do godziny 21:00.
- Nagrody finansowe zostaną przekazane na rachunek bankowy, wskazany przez Uczestnika w karcie zgłoszeniowej.
- Komisja Konkursowa sporządzi protokół konkursu.
§ 7. Postanowienia końcowe
- Zgłoszenie potrawy do konkursu jest równoznaczne z przekazaniem praw autorskich do nich na rzecz Organizatora, o których mowa w art. 50 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawach autorskich i prawach pokrewnych, oraz do publikacji w wydawnictwach wszelkiego typu, wydawanych przez Organizatora oraz w Internecie.
- Zgłoszone produkty pozostają do dyspozycji Organizatora konkursu.