REGULAMIN KONKURSU KULINARNEGO „KURP-BURGER”
§ 1. Postanowienia ogólne
- Organizatorem konkursu jest Centrum Kultury – Biblioteki i Sportu w Lelisie, z siedzibą przy Szkolnej 48, 07-402 Lelis, tel. 29 7611077.
- Termin zgłoszenia potrawy: 07 czerwca 2022 r.
- Termin prezentacji i degustacji potraw: 11 czerwca 2022 r. godz. 17:00 – 17:45
- Rozstrzygnięcie konkursu: 11 czerwca 2022 r. godz. 19:15
- Konkursowi towarzyszy koncert zespołu muzycznego.
- Udział w konkursie i koncercie jest bezpłatny.
- Wzięcie udziału w konkursie jest równocześnie zgodą na warunki określone w tym regulaminie.
§ 2. Przedmiot i cele konkursu
- Przedmiotem konkursu jest wykonanie i zaprezentowanie autorskiej wizji burgera z zachowaniem jego tradycyjnej formy, ale według własnego, innowacyjnego przepisu zawierającego tradycyjne kurpiowskie składniki. Założeniem Organizatora jest wypromowanie produktu, który będzie łączył w sobie nowoczesność i tradycję kurpiowską w sferze kulinarnej.
- Do tradycyjnych produktów/składników kurpiowskich Organizator zalicza w szczególności:
-
- Fafernuchy, pampuchy, rejbaki, własnoręcznie wykonane ciasto drożdżowe,chlebowe, razowe, pytlowe, żytnie, pszenne lub z dodatkiem ziemniaków;
- ziemniaki, buraki, kapusta, w tym kiszona, kasze, grzyby, owoce leśne, dzikie jabłka i gruszki, chrzan, ćwikła;
- dziczyzna, ptactwo, tłuszcz z gęsi i kaczek, skwarki, miód.
- Cele konkursu:
- włączenie się w obchody Światowego Dnia Hamburgera,
- kultywowanie i propagowanie tradycji kuchni kurpiowskiej,
- rozwijanie kreatywności,
- pobudzanie aktywności twórczej społeczności lokalnej.
§ 3. Uczestnicy
- Konkurs adresowany jest do mieszkańców powiatu ostrołęckiego. W konkursie mogą wziąć udział osoby indywidualne, amatorzy, profesjonaliści oraz zrzeszeni (klasy, szkoły podstawowe, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, sołectwa). Warunkiem udziału jest ukończone 16 lat.
- Zgłoszenia udziału w konkursie należy dokonywać drogą mailową na adres ckbis.lelis@onet.pl lub osobiście w siedzibie Organizatora: 07-402 Lelis, ul. Szkolna 48 do dnia 7 czerwca 2022 r. Karta zgłoszenia jest załącznikiem do niniejszego Regulaminu.
WZÓR FORMULARZA ZGŁOSZENIA - Zgłoszenie udziału jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na przetwarzanie danych osobowych Zgłaszającego przez Organizatora konkursu.
- Wraz ze zgłoszeniem Uczestnik składa przepis na zgłaszaną potrawę.
- Jeden podmiot może zgłosić do konkursu tylko jeden produkt.
§ 4. Warunki udziału
- Akceptacja Regulaminu Konkursu i podpisanie oświadczeń będących załącznikami do Regulaminu.
- Warunkiem uczestnictwa jest spełnienie kryteriów formalnych i konkursowych:
1) Kryteria formalne:
a) zgłoszenie udziału w konkursie w sposób i w terminie określonym w 2 pkt 2 i 3
b) załączenie przepisu na wykonany produkt;
c) dołączenie do produktu kartki zawierającej następujące informacje:
-
-
- Imię i nazwisko, adres, numer telefonu autora (praca indywidualna)
- Nazwa stowarzyszenia, koła, sołectwa oraz adres i kontaktowy numer telefonu (praca zespołowa)
-
d) W przypadku osób niepełnoletnich, imię i nazwisko opiekuna oraz podpisane oświadczenie (praca zespołowa i indywidualna)
2) Kryteria konkursowe:
a) Przy wykonaniu potrawy Zgłaszający nie może używać składników gotowych takich jak: bułka/pieczywo, wkład mięsny lub bezmięsny w postaci gotowej, sosy, keczup, majonez, musztarda. Wszystkie użyte składniki muszą zostać wykonane samodzielnie. Do składników gotowych nie zalicza się warzyw, owoców, ziół, przypraw, oleju/oliwy.
b) Zgłoszona potrawa musi zachować tradycyjny kształt hamburgera.
3. Komisja konkursowa nie będzie oceniała produktów, które nie spełniają kryteriów konkursowych i formalnych.
4. Uczestnicy konkursu zobowiązani są przygotować, dostarczyć i umożliwić ocenę komisji konkursowej „Kurp-burgera”.
5. Gotowe „Kurp-burgery” należy dostarczyć 11 czerwca 2022 r. w godzinach 17:00 – 17:45 na salę projekcyjną CK-BiS w Lelisie pod adresem:
CENTRUM KULTURY – BIBLIOTEKI i SPORTU W LELISIE, UL. SZKOLNA 48, 07-402 LELIS
6. CK-BiS zastrzega sobie możliwość zmiany warunków przeprowadzenia konkursu zgodnie z aktualnie obowiązującymi obostrzeniami sanitarnymi.
§ 5. Ocena prac oraz zasady przyznawania nagród
- Prace zostaną ocenione przez powołaną Komisję.
- Prace ocenione zostaną w 1 kategorii.
- Podczas oceny prac, Komisja zastosuje następujące kryteria oceny:
-
- walory smakowe,
- estetyka i sposób podania produktu do degustacji,
- stopień trudności wykonanego produktu,
- ilość, sposób oraz forma zastosowania tradycyjnych produktów/składników kurpiowskich.
- Właściwa forma – zgłaszany produkt musi zachować kształt burgera
- Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy pamiątkowe.
- Laureaci konkursu poza dyplomem pamiątkowym otrzymają nagrody finansowe.
- Decyzje Komisji są ostateczne i nieodwołalne.
§ 6. Ogłoszenie wyników
- Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 11 czerwca 2022 r. o godz. 19:15.
- Lista nagrodzonych i wyróżnionych laureatów konkursu zostanie również opublikowana na stronie internetowej Centrum Kultury – Biblioteki i Sportu w Lelisie: ckbislelis.pl oraz na profilu FB dnia 13.06.2022 r.
- Nagrody finansowe zostaną przekazane na rachunek bankowy, wskazany przez Uczestnika w karcie zgłoszeniowej.
- Komisja Konkursowa sporządzi protokół konkursu.
§ 7. Postanowienia końcowe
- Zgłoszenie potrawy do konkursu jest równoznaczne z przekazaniem praw autorskich do nich na rzecz Organizatora, o których mowa w art. 50 ustawy z dnia 4 lutego 1994r. o prawach autorskich i prawach pokrewnych, oraz do publikacji w wydawnictwach wszelkiego typu, wydawanych przez Organizatora oraz w Internecie.
- Zgłoszone produkty pozostają do dyspozycji Organizatora konkursu.