CK-BiS w Lelisie zaprasza do udziału w konkursie kulinarnym na najlepsze potrawy regionalne pn. SMAKI REGIONU. Organizowany jest on w ramach Dożynek Regionalnych na Kurpiach, które odbędą się w dniu 18 sierpnia 2019 r.
REGULAMIN
I KONKURSU KULINARNEGO POD NAZWĄ – SMAKI REGIONU, na najlepszą potrawę regionalną,
organizowanego w ramach Dożynek Regionalnych na Kurpiach dnia 18 sierpnia 2019 r.
1. Organizatorami konkursu są: Gmina Lelis i Centrum Kultury – Biblioteki i Sportu w Lelisie.
2. Celem konkursu jest:
- identyfikacja i gromadzenie wiedzy o regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu;
- promocja potraw regionalnych;
- wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami;
- identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.
3. Zasady uczestnictwa w konkursie:
- do udziału w konkursie Organizatorzy zapraszają: właścicieli gospodarstw agroturystycznych, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, sołectwa, organizacje pozarządowe, gospodynie wiejskie, osoby prywatne z terenu Gminy Lelis;
- konkurs ma charakter otwarty. Warunkiem udziału w konkursie jest wypełnienie i przesłanie karty zgłoszeniowej w terminie do dnia 10 sierpnia 2019 r. na adres mailowy j.rogalska@ckbislelis.pl lub na adres:
Centrum Kultury – Biblioteki i Sportu w Lelisie, ul. Szkolna 48, 07-402 Lelis
z dopiskiem: I KONKURS KULINARNY – SMAKI REGIONU
KARTA ZGŁOSZENIA NA KONKURS KULINARNY – SMAKI REGIONU
4. Karty zgłoszeń muszą zawierać imię i nazwisko / nazwę podmiotu zgłaszającego/miejscowość, numer kontaktowy do osoby reprezentującej podmiot oraz nazwę potrawy. Każda potrawa powinna być przygotowana z wykorzystaniem produktów związanych z regionem Kurpiowszczyzny.
5. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają nagrody rzeczowe oraz dyplomy okolicznościowe.
6. Zasady konkursu:
- niezbędny sprzęt oraz naczynia do prezentacji potrawy uczestnicy konkursu zapewniają we własnym zakresie;
- wszelkie produkty niezbędne do wykonania potrawy każdy uczestnik konkursu zapewnia we własnym zakresie;
- wszystkie potrawy konkursowe muszą składać się wyłącznie z produktów jadalnych – nie wyłączając dekoracji;
- gotowe potrawy należy dostarczyć do Centrum Kultury – Biblioteki i Sportu w dniu 18 sierpnia 2019 r. do godziny 11:00. Do każdej potrawy należy dołączyć kartę identyfikacyjną zawierającą imię i nazwisko/ nazwę podmiotu zgłaszającego/ miejscowość i nazwę potrawy;
- wszystkie potrawy zgłoszone do konkursu pozostają do dyspozycji organizatorów;
- organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji danych osobowych uczestników konkursu i nazw potraw oraz wykorzystania zdjęć potraw konkursowych oraz uczestników konkursu;
- wszystkie pytania dotyczące spraw niewyszczególnionych w regulaminie, a związanych z organizacją konkursu prosimy kierować na adres: j.rogalska@ckbislelis.pl, tel. 29 761-10-77. Osobą wyznaczoną do kontaktów jest Pani Janina Rogalska.